Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Alkoholfrie drinker for gravide

13.03.2020 | Kristin Håland

Helsedirektoratet anbefaler kvinner som planlegger å bli gravide å kutte ut all bruk av alkohol. I svangerskapet anbefales tydelig en null-toleranse. Selv om gravide frarådes å drikke alkohol i svangerskapet finnes mange gode alternative drikker å få kjøpt! Når man sier «nei» til noe, er det veldig hyggelig å kunne si «ja» til noe annet. Vi i KoRus-Sør ønsker å gi jordmødre mer kunnskap om alkoholfrie alternativer, da dette kan være med å gi et positivt bidrag inn i samtalene med gravide. Dette er bakgrunnen for at vi har prøvd ut et nytt konsept; et samarbeid med vinmonopolet om alkoholfrie drikker til gravide.

Samarbeid med Vinmonopolet

Jeg tok kontakt med Vinmonopolet sentralt, og fikk umiddelbar positiv respons. Lederen for markedsføring ville sjekke litt videre, og ta kontakt med aktuelle personer i Telemark. Det gikk ganske lang tid, men høsten 2019 fikk jeg kontakt med Kjersti, som jobber på Vinmonopolet og er mamma selv. Hun synes dette var et spennende prosjekt, og ville veldig gjerne delta!

Organiseringen overlatt til jordmødrene selv

Deretter tok jeg kontakt med Jordmorforeningen i Telemark, og tilbød dem å møtes en kveld for å snakke om alkohol, graviditet og alkoholfrie drikker. Jordmorforeningen tok ansvaret for å invitere sine medlemmer, og de sørget for det praktiske: lokaler og litt mat.

Møtet ble holdt på sykehuset, - og da Kjersti kom med flere kasser med vin, - måtte vi finne en rullestol for å få med alle varene inn. Et laken ble lagt over, og vi håpet det ikke klirret for mye. Det ble en morsom opplevelse... 

Undervisning og prøvesmaking

Kvelden startet med undervisning om alkoholbruk generelt, - både forbruk i Norge og skadevirkninger. Deretter presenterte jeg kartleggingsverktøyet AUDIT, og jordmødrene prøvde AUDIT på mobilene sine. Vi gikk ikke inn på samtalen, men informerte om at dette kan de få kunnskap om via opplæringsprogrammet Tidlig Inn. Deretter viste vi filmen Kort forklart: Amming og alkohol fra NRK-programmet Folkehelseopplysningen, og vi diskuterte bruk av alkohol ved amming og småbarnstid [1] 

Neste post på programmet var undervisning av Kjersti, som fortalte litt om Vinmonopolets historie og fremkalling av ulike typer drikker. Deretter var det tid for prøvesmaking! Kjersti hadde med seg mange ulike typer alkoholfrie varer. Flere ble overrasket over hvor mye godt det var å få. Det har stadig kommet større utvalg av alkoholfrie drikkevarer.

Refleksjoner i etterkant

Kvelden ble veldig godt mottatt. Vinmonopolet spanderte drikke, så kvelden var gratis for de fremmøtte. Det var fint å kunne ha en hyggelig kveld med alkohol og graviditet som tema, og kjenne at samtalene med de gravide kanskje kan få en ny positiv vinkling!

Neste gang jeg skal ha en slik kveld, vil jeg nok utfordre mer om «meningen med rusen», for å kunne se både de gode og de vanskelige sidene av rusbruk enda tydeligere.

Det var litt vanskelig å beregne tiden sammen, så vi var ferdige litt før vi skulle. Derfor vil jeg nok neste gang legge inn mulighet for litt videre refleksjoner.

Vinmonopolet skal ha fokus på helse fremover, og da kan slike samarbeidsprosjekt være aktuelle. Kanskje vi kunne prøve å lage en fin brosjyre sammen med dem, om alkoholbruk i graviditet og småbarnstid, alkoholfrie drikker og godt tilbehør?

Dersom gravide og deres partnere blir oppmerksomme på gode alkoholfrie drikker i svangerskapet, vil kanskje dette også gjøre noe med alkoholvanene etter at barnet er født? Norsk forskning viser at nybakte mødre raskt gjenopptar det alkoholkonsumet de hadde før svangerskap (Mellingen, 2016). En slik kveld vil dermed kunne vært et positivt innslag også for helsesykepleiere. Samtaler om alkoholbruk med foreldre i småbarnstiden kan for noen oppleves vanskelig å gjennomføre, av frykt for å fremstå som moraliserende. Hvis kunnskap om gode alternative drikker kan skape en positiv dialog med foreldre, vil dette kunne bidra til å skape trygge hjem for de minste barna. Da vil samarbeidet med Vinmonopolet få enda større verdi.

 

Referanse

Mellingen, S. (2016). Alkoholbruk, partilfredshet og samlivsstatus. Før, inn i, og etter svangerskapet – korrelater eller konsekvenser?  The University of Bergen.

 

 [1] Denne filmen er lagt inn i manualen til Tidlig Inn på dag 2, men det vil nok være ulikt om man rekker å bruke den 

Brukerundersøkelse forebygging.no/handling
(tar under 1 min)