Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Sterke jenter i Sørfold

08.10.2020 | Eva S. Winther

Det er torsdag kveld. I speilsalen i Sørfoldhallen trener noen jenter pilates sammen med Zoy Lillegård. Noen jenter er inne på styrketreningsrommet, mens en annen sitter og snakker med Sylvi Brandsæther i kantinen.

Zoy og Sylvi er begge med i Mental Helse Sørfold, og startet i 2019 et nytt fritidstilbud i kommunen. Én gang i uka, og en helg iblant, samler de en gruppe jenter i Sørfoldhallen. Målgruppa er jenter i 7. til 10. klasse fra hele kommunen.

Ved første øyekast kan det virke som et vanlig treningstilbud. Styrke, pilates, dans, ballspill. De benytter seg av de mulighetene som er på anlegget. Men "Sterke jenter i Sørfold" er så mye mer enn dette. Én ting er at de legger aktiviteter utendørs, drar på turer, eller har kunstprosjekter og overnattingshelg. Det som gjør at de skiller seg litt ut fra andre idretts- og trimtilbud, er at det sosiale og den psykiske helsa er minst like viktig som selve treninga.

Tanken er å gjøre jentene mer robuste i et samfunn der det er økt press og stadig flere med psykiske problemer.

- Når de blir sterke i kroppen, kan de også bli sterkere i psyken, sier Zoy Lillegård.

Først samles de i speilsalen, der de snakker litt løst og fast. Kanskje noen har noe spesielt på hjertet? Som den ene av torsdagene vi er innom. Zoy har mistet moren sin, og hun takker jentene som har sendt henne hjerter og gode ord på melding.

"Sterke jenter" er nemlig ikke bare et samlingspunkt for å trene. Det er også et sted de kan snakke sammen, eller ta en prat under fire øyne med Sylvi eller Zoy. Her knyttes nye bånd, på tvers av alder og klassetrinn.

- Det viktigste er at de kommer hit og er i lag. Om noen har det tungt og trist, så er vi voksne her som de kan prate med, sier Zoy.

Jentene sitter i en ring på gulvet. I en hverdag der mange sitter med mobilen, er "Sterke jenter" et nesten mobilfritt pusterom. I starten av hver samling legges mobilene i en gammel kakeboks, og tas bare fram hvis de skal høre på musikk.

Nettvett er for øvrig noe av det de snakker om, og de eldste tar gjerne en prat med de yngre om hva som er greit å legge ut på sosiale medier eller ikke.

Sylvi snakker om hva man kan gjøre for å få det lettere dersom man er lei seg.

- Kanskje noen av dere har et dyr? Da har dere kanskje merket at de er gode å ha hvis man er lei seg, sier hun, og flere av jentene rekker opp handa.

Etter at de startet opp tilbudet i februar i 2019, har de vært innom mange samtaletemaer, planlagte eller ikke. Å ta vare på seg selv og å lytte til kroppen er ett av dem.

- Man lærer ting som man ellers ofte er godt voksen før man lærer, som det å ikke slite seg ut, forteller Sylvi Brandsæther.

Kanskje er det noen som egentlig er for sliten til å trene, men likevel møter opp en torsdag? Da kan en hvilepause være det rette for dem.

Mental Helse i Sørfold har valgt å gi et slikt tilbud spesifikt til jenter, og kanskje passer det best at det ble slik når det er to damer som driver det. Det skal være gutter som har spurt om ikke de kan få et slikt tilbud også, men da kan det hende at det passer best om to menn starter opp noe slikt.

Slik det er nå, er kapasiteten sprengt på "Sterke jenter". De har 20 plasser, men har tatt inn en ekstra deltaker, selv om de fleste møter hver gang og det er fullt.

Jentene forteller om treningsglede, trivsel, nye venner og det å ha noen å prate med. For ikke å snakke om at de kan finne på så mye artig i lag.

I tillegg til å møtes hver torsdag, har de av og til aktiviteter i helgene, som fjelltur og båltur. De har vært på Budokai kamsportskole på Rognan for å trene. En annen gang overnattet de i et lokale de lånte i Straumen sentrum, laget syrisk mat sammen og koste seg.

Sommeren 2019 var de på overnattingstur med veteranbåt til Rørstad, der de også plukket søppel. Iblant har de kunstverksted, og de har malt bilder som de stilte ut i foajeen på rådhuset. Inntektene av salget ga de til et barnehjem i Ukraina.

Gjennom å samarbeide med Mental Helse Sørfold kunne de søke om (og de fikk) 25.000
kroner i folkehelsemidler fra Nordland fylkeskommune. I tillegg har de fått støtte fra lokale bedrifter.

Dette eksempelet burde flere følge. Det kan være et idrettslag, en forening eller andre som kan stå som arrangør. Det er ikke så vanskelig å få til, men de som skal stå for tilbudet må tørre å møte ungdommene på deres premisser, tørre å bli personlig og engasjere seg i hver enkelt.

De blir viktige voksenpersoner i manges liv, kanskje enda viktigere enn de er klar over. Mange er i en alder der de er i opposisjon til foreldrene. Da kan det være fint å ha andre voksne man kan snakke med når livet butter imot.

 

Denne teksten bygger på en reportasje og kommentar i Saltenposten, november 2019.

Brukerundersøkelse forebygging.no/handling
(tar under 1 min)